• Het grootste assortiment van Europa!
  • Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis
  • Tot 100 dagen retourneren
  • Altijd voordelig geprijsd
dé Paint & NonPaint Store, het grootste assortiment van Europa! Het grootste assortiment van Europa!

Let op de kwaliteit van afdekfolie

Te weinig afdekfolie op de rol?

Om de voortdurend stijgende kosten in bijna alle gebieden van een spuiterij tegen te gaan, zijn de bedrijven voortdurend op zoek naar eventuele besparingen - vanuit economisch oogpunt niet alleen verstandig, maar absoluut noodzakelijk. En vooral voor verbruiksgoederen lijken de kostenverschillen zo aantrekkelijk dat goedkope producten zonder verdere kwaliteitscontroles worden gekocht, wat uiteindelijk een slechte koop en juist bovengemiddeld kostenverhogend blijkt te zijn.

Naast duidelijke kwaliteitsverschillen variëren de dikten van de verfhechtende foliesoorten op de markt van 8 tot 10 μm. Hoe zinvol het rolgewicht van een afdekfolie is, laten we zien met onze kwaliteitstabel. Een controle die des te belangrijker is naarmate de het aanbod van folie in de markt groter wordt en een controle die helpt bij het ontdekken van eventuele misleiding.

Is echt op de rol, wat er op het etiket staat?

Voorzichtigheid is geboden bij bijzonder goedkope rollen plastic afdekfoliefolie: hier komt de informatie op het etiket vaak niet overeen met de werkelijke breedte- of lengtespecificaties en dikte. Bijzonder vervelend: leveranciers die onjuiste informatie verstrekken of zelfs helemaal geen eenheden opgeven en vervolgens in plaats van meters bijvoorbeeld in yards leveren. Rollen met een tekort van maximaal 70 meter op een 300 meter rol plastic afdekfolie zijn wij al in de markt tegen gekomen. De schade is drastisch, omdat een dergelijk tekort overeenkomt met het gemiddeld afdekken van 12 voertuigen.

Om eenvoudig te controleren of er sprake is van "etiketfraude", bieden wij een praktische hulp: een  kwaliteitstabel voor lakfoliesoorten (inclusief de kartonnen kern maar zonder verpakking). Door de rol te wegen, is het mogelijk om te bepalen of de opgegeven specificaties van een folie correct zijn. Opgemerkt moet worden dat bij een folieproductie toleranties in principe technisch onvermijdelijk zijn. De officiële norm maakt verschillende richtlijnen voor filmbreedte, filmlengte en -dikte. Bij de lengte van de rollen zijn de geringste afwijkingen toegestaan; bijvoorbeeld slechts 2% bij een rol van 6 meter breed en een lengte van 300 meter.

Kwaliteitslabel: herken de exacte hoeveelheid materiaal van de folie aan het gewicht van de rol

Afmeting   Dikte van de folie
    8 μm
  9 μm   10 μm
4 x 150 meter     5,1 kg     5,6 kg     6,2 kg
4 x 200 meter   6,6 kg   7,4 kg   8,1 kg
4 x 300 meter   9,7 kg   10,8 kg   12 kg
5 x 120 meter   5,1 kg   5,6 kg   6,2 kg
6 x 100 meter   5,1 kg   5,6 kg   6,2 kg

In het recente verleden komen steeds nieuwe, fantasierijke ideeën van folieaanbieders erbij gekomen.

Hiervan slechts een recent voorbeeld

Een afdekfolie werd verkocht als een rol van 4 x 300 meter. Het gewicht bedroeg 8,6 kg incl. de kartonnen kern. Bij controle van de rollengte bleek dat er slechts een lengte van 240 meter op de rol aanwezig was, bij een gemiddelde dikte van 9 micron.

Na onderzoek bleek uiteindelijk dat de foliedikte niet 9 μm maar 7 μm bedroeg. Uiteindelijk leiden beide manieren (minder meters op de rol en folie met een mindere laagdikte) tot een vergelijkbaar rolgewicht. Dit resulteert erin dat er voor 10 voertuigen aan folie ontbreekt. We zijn ervan overtuigd dat het produceren van een acceptabele kwaliteit met slechts 7 μm momenteel nog steeds onmogelijk is. Tot nu toe zijn er wereldwijd daarvoor nog geen producten bekend.

© Car Repair Online Products