Welk verfzeefje gebruik ik voor welk type lak?

Verfzeefjes worden gebruikt bij het filteren van lakken en verven. Een verfzeefje is instaat om de laatste en meest kleine stofdeeltjes en verontreinigingen uit de lak te zeven, waardoor je een kraakhelder en schone lak hebt. Het zeven van lak behoort tot de lakvoorbereiding waarmee je voorkomt dat je na het spuitwerk, stofjes uit de lak moet verwijderen of polijsten.

Verfzeefjes in verschillende groftes

Wanneer je een verfzeefje gaat gebruiken, is het belangrijk om te weten wat voor een soort lak je wilt gaan filteren. Een verfzeefje is namelijk voorzien van een zeefelement die te koop is in een bepaalde micron. Het aantal micron bepaalt de "grofheid" of "fijnheid" van het zeefje. Wanneer je een relatief dikte lak wilt gaan zeven (primers en grondverven), zal je een grof verfzeefje nodig hebben. Ben je van plan om relatief dune lak (basislakken en blanke lakken) te zeven, is het noodzakelijk om een fijner verfzeefje te gebruiken. Hierdoor kan het zeefje namelijk de verontreiniging uit de lak filteren.

Verfzeefjes voor lak en verf

Verfzeefjes voor kleur- & basislakken

Voor het zeven van lakken op water- en thinnerbasis, wordt er gebruik gemaakt van verfzeefjes met 125 en 190 micron filterelement. Deze lakzeefjes filteren de fijnst stofdeeltjes uit de lak, waardoor de verf volledig schoon is. Let wel op dat een verfzeefje met 125 micron filterelement dusdanig fijn is, dat deze de metallic deeltjes uit metallic lakken kan zeven. Gebruik bij het zeven van een metallic lak dus altijd een 190mu verfzeefje!

Verfzeefjes voor blanke lakken

Na het spuiten van de basislak, ben je klaar om de blanke lak te gaan spuiten. Net als met andere lakken is het noodzakelijk om de blanke lak te zeven voordat je deze gaat verspuiten. Een blanke lak fungeert als een vergrootglans en dient kraakhelder te zijn! Ons advies is om de blanke lak te zeven met een verfzeefje met 190 micron filterelement. Omdat veelal de blanke lak een 2-componenten verf is, zal deze relatief dikker zijn dan basislakken. Hiervoor is de 190mu de beste oplossing!

Lakzeefjes voor Primers & Fillers

Een primer, filler of grondverf is een lak dat aanzienlijk dikker is dan basis- en blanke lakken. Omdat de viscositeit van de lak dikker is, raden we aan een grover verfzeefje te gebruiken. Hierdoor kan de primer goed door het verfzeefje gefilterd worden, waardoor je grondverf ook vrij is van stof en vuil. Bij het filteren van grondlakken en UV-primers, adviseren we een verfzeefje met 280 micron filterelement.

Verfzeefje voor in de bovenbeker van de verfspuit

Naast de vele verschillende soorten verfzeefjes, is er ook een lakzeefje die bovenin de bovenbeker van de verfspuit geplaatst kan worden. Dit verfzeefje is gemaakt van kunststof met een 290 micron filterelement. Doordat dit zeefje in de bovenbeker van het spuitpistool zit, ben je ervan verzekerd dat eventuele achtergebleven stofdeeltjes en vuil op het laatste moment gezeefd worden voordat de lak verspoten wordt uit het verfspuitpistool! Dankzij het uniforme ontwerp, past het zeefje in iedere bovenbeker. Een absolute aanrader om te gebruiken bij het spuiten van alle soorten lakken en verven.

Verfzeefje voor bovenbeker spuitpistool