Spuiten met een spuitbus autolak of verf. Hoe doe ik dat?

Spuiten met een spuitbus autolak of verf is makkelijk zelf te doen, maar hoe gebruik je de spuitlak op de juiste manier? Waar moet je op letten en welke producten heb je nodig voor een strak en egaal eindresultaat? In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een spuitbus lak moet gebruiken en hoe je op de juiste manier de verf spuit en aanbrengt op het oppervlak met een resultaat waar iedereen jaloers op is!

Koop een spuitbus autolak of verf

Allereerst is het belangrijk om een spuitbus met autolak of verf te kopen in de kleur die jij wenst. Wanneer je een auto gaat (bij)spuiten is het noodzakelijk dat de spuitlak gekocht wordt op kleurcode of kleurnaam van de auto. De kleur van de lak op de auto wordt door ons gemaakt aan de hand van het originele recept van de lak van het automerk. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de lak 100% overeen komt met de kleur die reeds op de auto zit. Liever een standaard kleur? Dan heb je een ruime keus uit ons groot assortiment verf spuitbussen; van standaard RAL-kleuren tot aan prachtige metallic en kameleon lakken.

Autolak in spuitbus op kleurcode

Wanneer dien ik blanke lak aan te brengen?

Wanneer blanke lak aanbrengen is afhankelijk van de droogtijd van de kleur autolak die je gespoten hebt. De kleurlak die je gespoten hebt dient stofdroog te zijn voordat je de blanke lak gaat aanbrengen. Hiermee voorkom je dat de blanke lak gaat reageren of niet goed hecht.

Bescherm de kleurlak met een blanke lak

Wanneer je de kleurlak optimaal wilt beschermen tegen diverse invloeden van buitenaf, raden wij aan de lak af te spuiten met een blanke lak. Een blanke lak zorgt naast bescherming tevens voor de glansgraad van de kleur. Hierbij heb je de keuze uit hoogglans, zijdeglans en mat. Hierbij is een 2-componenten blanke lak de beste blanke lak die er te koop is. Een 2K blanke lak is bestand tegen benzine, chemicaliën, krassen, stoten en de meeste extreme weersinvloeden.

Gebruik een primer voor de beste hechting

Een primer zorgt voor de hechting van de lak op het oppervlak. Of er nu wel of niet reeds lak op zit, wij raden ten alle tijden aan om een grondverf te spuiten. Wanneer je een primer gespoten hebt, ben je ervan verzekerd dat de lak goed en langdurig zal hechten. Tip: gebruik voor kunststof oppervlakken altijd een plastic primer. Voor andere materialen als staal, aluminium, metaal, RVS, etc., volstaat een universele primer.

Schuur het oppervlak altijd licht op

Om er voor te zorgen dat de lak goed hecht op het oppervlak, raden we altijd aan om de ondergrond licht op te schuren alvorens de lak te spuiten. Door het oppervlak te schuren kan de verf beter hechten. Daarnaast worden eventuele oneffenheden weggeschuurd tot een glad oppervlak. Hierdoor ziet het resultaat er direct strakker uit!

Gebruik een goede ontvetter

Een goede ontvetter is noodzakelijk bij iedere spuitklus. Een ontvetter verwijdert vuil, stof en siliconen van ieder oppervlak. Voordat je begint met spuiten raden we aan om de ondergrond goed te ontvetten. Hierdoor kan de verf beter hechten en ziet het resultaat er uiteindelijk mooier uit. Gebruik ten alle tijden een hoogwaardige ontvetter. Goedkope ontvettingsmiddelen van supermarkten en bouwmarkten kunnen gaan reageren met de lak. Bespaar dus nooit op een goede ontvetter! Kleine tip: gebruik nooit aceton, remmenreiniger of alcohol.

Ontvetter voor verf en autolak

Tips bij het spuiten met lak of verf

De volgende tips zijn handig om in acht te nemen bij het spuiten met een spuitbus lak of verf. Deze tips helpen jou bij een fantastisch en strak eindresultaat.

  • Zorg er voor dat de ruimte waarin je gaat spuiten stofvrij is. Bij voorkeur zonder wind of tocht.
  • De ondergrond dient schoon, stof- en vetvrij te zijn.
  • Zorg er voor dat de spuitbus en het oppervlak op kamertemperatuur is.
  • Zorg er tevens voor dat de omgeving op kamertemperatuur is.
  • Spuitbus 2 minuten lang goed schudden voor gebruik. Hierdoor worden de pigmenten in de lak goed met elkaar gemengd voor een 100% kleurovereenkomst.
  • Spuit altijd een proefstukje ter controle van de kleur.
  • Houdt een spuitafstand aan van 10-15cm tot het oppervlak.
  • Spuit van links naar rechts en terug, totdat je een mooi gedekte laag verf hebt gespoten.
  • Spuit je een metallic lak? Spuit dan 2 deklagen, gevolgd door een nevellaag om de metallics gelijkmatig op het oppervlak te "leggen". Vergroot hierbij wel de spuitafstand. Hierdoor voorkom je "wolken" in de lak.
  • Houdt een uitdamptijd tussen de lagen aan van +- 5 minuten. Dit is afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
  • Spuit dunne vloeiende lagen om zakkers te voorkomen.
  • Na +- 30 minuten kan de lak worden overgespoten met een blanke lak. Een blanke lak kan in 2 lagen gespoten worden met een uitdamptijd van +- 5 minuten.
  • Gebruik een spuitbus pistoolgreep om het gevoel van een verfspuit te evenaren.
  • Klaar? Draai de spuitbus op zijn kop en druk de spuitbus in totdat er enkel drijfgas uit komt. Hiermee wordt de spraycap en aanzuigbuis schoon gespoten. Nu is de spuitbus langdurig houdbaar en klaar voor de volgende spuitklus!

Hoe spuit ik met een spuitbus autolak?