Lakschade herstellen met lakstiften

Om zelf lakschade aan de auto te herstellen moet je weten waar je op moet letten en welke producten je nodig hebt. Schade aan de lak van de auto kan ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kan je tijdens het autorijden ergens tegen aan rijden, kan er lakschade ontstaan tijdens het parkeren van de auto, of rijdt iemand anders met zijn of haar auto tegen de lak van je auto aan.  Tevens is stoeprandschade een veel voorkomende vorm van lakschade die ontstaat tijdens het in of uit parkeren van de auto en de velg de stoeprand raakt. In ons blog leggen we aan je uit of je lakschade kan herstellen met een spuitbus of lakstift, hoe je stap voor stap de beschadigde autolak hersteld en wat je eraan kan doen om een beschadigde lak op de auto te voorkomen.

Hoe lakschade zelf herstellen aan mijn auto?

Wil je zelf lakschade herstellen? Bekijk dan snel onderstaande video of lees verder en gebruik ons handige stappenplan.

Een lakstift of spuitbus gebruiken voor het herstellen van lakschade?

Wanneer je zelf de lakschade op de auto wilt herstellen, dien je een keuze te maken of je een lakstift of spuitbus gaat gebruiken. De keuze voor een autolak spuitbus of -stift is afhankelijk van de grootte van de beschadiging op de auto. Het is dus belangrijk om van te voren te besluiten of je een lakstift of spuitbus wilt gebruiken om de lakschade aan de auto zelf te herstellen. In beide gevallen dient de autolak spuitbus en lakstift op maat te worden gemaakt aan de hand van de kleurcode of kleurnaam van je auto. Hierdoor ontstaat er geen kleurverschil op de auto waardoor je de zelf lakschade onzichtbaar kunt herstellen.

Lakschade herstellen met lakstift

Lakschade herstellen met een lakstift doe je wanneer de reparatieplek klein genoeg is om de schade bij te werken met een kwastje. Doordat je de nieuwe lak aanbrengt met een stift, mag de lakschade op de auto niet groot zijn. Vaak wordt een lakstift gebruikt voor het herstellen van steenslagschade, kleine parkeerschades, schaafplekken, putjes, losgelaten lak en bij stoeprandschade op de velg.

Lakschade auto herstellen met spuitbus

Herstellen van lakschade op de auto met een spuitbus doe je wanneer de reparatieplek te groot is voor het bijwerken van de schade met een lakstift. Een autolak spuitbus wordt ook gebruikt voor het opnieuw- of overspuiten van auto-onderdelen, bumpers, spoilers en side-skirts. Onze spuitlak heeft een fantastische verneveling van de verf, die gelijk staat aan een professioneel verfspuitpistool. Hierdoor ben je in staat om met onze spray zelf lakschade te herstellen met een spuitbus verf in de kleur van de auto.

Stappenplan om auto lakschade te herstellen

Om lakschade aan de auto te herstellen, maken wij een stappenplan die je kan gebruiken om een onzichtbare reparatie uit te voeren. Volg stap voor stap de beste manier om zelf lakschade te herstellen waardoor je auto er weer netjes en als nieuw uitziet!

Welke materialen nodig om lakschade te herstellen?

Voor het herstellen van lakschade heb je materialen nodig die hiervoor speciaal gemaakt zijn. Bij CROP kunt u terecht voor het kopen van alle producten die u nodig heeft voor autolakschade herstel. De materialen die u nodig heeft zijn o.a.:

  • Autolak op maat gemaakt aan de hand van het kleurnummer of -naam van de auto. De op maat gemaakte lak voor je auto kan bij CROP in spuitbus en lakstift gekocht worden.
  • Primer die als grondverf dient om de lak te laten hechten op de auto of het onderdeel.
  • Blanke lak die als vernislaag over de op maat gemaakte autolak op kleur wordt aangebracht. Een blanke lak zorgt voor glans en bescherming van de nieuw aangebrachte verf.
  • Ontvetter voor het reinigen van de lak en het oppervlak dat om de reparatieplek ligt. Een schone en stofvrije ondergrond zorgt voor een mooier en strakker resultaat.
  • Schuurpapier is noodzakelijk om het te spuiten oppervlak op te ruwen. Door de auto of het onderdeel op te schuren, zal de lak die je gaat spuiten beter hechten. Het schuren van het oppervlak zorgt voor een strak eindresultaat!
  • Persoonlijke bescherming tijdens het herstellen van schade aan de lak staat voorop! Ga je zelf lakschade aan de auto herstellen, maak dan gebruik van een spuitmasker, nitrile handschoenen en een spuitoverall. Hiermee blijven de handen, ademhaling en kleren beschermt tegen verfspetters, schuurstof en spuitnevel.

Herstel werkzaamheden autolak met spuitbus

Om herstel werkzaamheden uit te voeren met een autolak spuitbus, dien je rekening te houden met een aantal punten. Wanneer je onderstaande tips aanhoudt tijdens het spuiten met de lak spray.

  1. Zorg dat de ruimte waarin je gaat spuiten stofvrij is.
  2. De ideale temperatuur tijdens het spuiten ligt tussen de 15 tot 25 graden Celsius
  3. Het te spuiten oppervlak dient op kamertemperatuur te zijn.
  4. Schud voor gebruik de spuitbus autolak 2 minuten lang zodat de pigmenten in de lak goed met elkaar gemengd is.
  5. Spuit eerst een test als proefstuk voordat je begint met het herstellen van de lakschade op de auto.
  6. Houdt tijdens het spuiten een afstand aan van 10 tot 15cm tot het oppervlak.
  7. Spray van links naar rechts en terug totdat je een mooie verflaag hebt gespoten.
  8. Houdt tussen de diverse spuitlagen 5 minuten pauze zodat de lak kan uitdampen en aandrogen.
  9. Nadat je de laatste laag lak op de auto gespoten hebt, dient deze afgespoten te worden met een blanke lak. Dit is de vernislaag die zorgt voor bescherming en glans.

Herstel werkzaamheden autolak met stift

Het uitvoeren van herstel werkzaamheden aan de auto met een lakstift werkt makkelijk en snel. In tegenstelling tot het spuiten met een spray, kan je met een stift de lakschade eenvoudig bijwerken door de autolak aan te brengen op de schadeplek door middel van het kwastje. Hanteer onderstaande tips om autolak met de stift aan te brengen op de schade.

  1. Zorg dat de schadeplek schoon, droog en stofvrij is.
  2. Schud voor gebruik de lakstift 2 minuten lang zodat de pigmenten in de verf goed met elkaar gemengd zijn.
  3. Breng de lak in meerdere dunne lagen aan op de plek waar de schade zit.
  4. Laat tussen de lagen, de verf 5 minuten uitdampen en drogen alvorens je een nieuwe laag autolak aanbrengt.
  5. Is de lak voldoende gedekt? Breng dan de blanke lak aan. Deze vernislaag geeft de kleurlak glans en bescherming tegen weersinvloeden en UV-stralen.

CROP biedt alles voor autolakschade herstel!

Wil je zelf de schade aan de lak van je auto herstellen? CROP biedt naast het stappenplan en tips, ook alles voor het herstel van autolakschade. In onze webshop vind je producten van hoogwaardige kwaliteit die dagelijks gebruikt worden door professionele schadeherstellers, autospuiters en vakmensen. Heb je hulp nodig bij het herstellen van de auto lakschade? Neem dan contact op met onze productspecialisten. We helpen je graag verder zodat je auto er weer als nieuw uitziet!

Wat kost het herstellen van lakschade?

Het herstellen van lakschade van een auto kost al snel 200 tot 300 euro. De kosten van het laten herstellen hangt af van de grootte en de plek van de beschadiging. Als er sprake is van een kleine deuk, dan lopen de reparatekosten al op richting 300 tot 500 euro. Door lakschade aan je auto zelf te herstellen, bespaar je al gauw enkele honderden euro's. En een lakstift met een kleur op maat is al verkrijgbaar voor €6,95 en voor een autolak spuitbus betaal je gemiddeld een bedrag van rond de 15 á 25 euro. Hier zitten dan niet de accessoires bij die nodig zijn voor het herstellen. Denk hierbij aan primer, blanke lak, ontvetter, schuurmateriaal en persoonlijke bescherming. Deze middelen en materialen zijn vaak meerdere keren te gebruiken of zijn herbruikbaar.