Krassen in de lak van de auto? Lees hoe je krasjes uit autolak moet verwijderen!

Krassen in de lak van de auto is de grootste ergernis van iedere autorijder. Als trotste eigenaar van de auto wil je dan ook weten hoe je de krasjes uit de lak kunt verwijderen zodat de auto er weer strak en als nieuw uit ziet! Lees hoe jij zelf krassen uit autolak haalt of hoe je de lakschade moet herstellen met een lakstift.

Hoe komen er krassen op mijn auto?

Je vraagt je wellicht af hoe er krassen op de auto komen terwijl je er zo voorzichtig mee om gaat? Helaas is het onoverkomelijk. Het overkomt iedereen; hoe zuinig je ook bent en hoe goed je de auto ook wast. Door dagelijks gebruik treden er gebruikerssporen op in de lak. Bij het openen van de deur kan je met de ring om je vinger krassen maken, of je stoot met een tas tegen de auto aan. Daarnaast kan er tijdens het wassen van de auto kleine krasjes veroorzaakt worden door de wasstraat, een vieze autospons of droogdoek. Om al niet te spreken over het autorijden zelf waarbij er door losse steentjes en vuil, lakschade of steenslag kan optreden. Er zijn dus nagenoeg geen manieren om krasjes in de lak te voorkomen. Wel om het te beperken en de krasjes uit de lak op de auto te verwijderen!

Hoe dien ik (oppervlakkige) krassen van mijn auto te verwijderen?

Oppervlakkige krassen van auto verwijderen doe je zelf met de juiste producten! Voor het verwijderen van oppervlakkige krassen op de auto, kan je een polijstmachine gebruiken i.c.m. poetsschijf en polijstmiddel. Liever de krassen op de auto met de hand verwijderen? Dat kan ook! Gebruik hiervoor speciaal poetsmiddel die met de hand verwerkt kan worden, samen met een poetsdoek. Mocht je hiermee de krassen niet van de auto kunnen verwijderen, dan kan je nog altijd kiezen om een lakstift op kleurcode van de auto te kopen. Hiermee koop je exact dezelfde lak die op de auto zit, in een handige stift waarmee je de diepe kras op de auto kunt camoufleren.

Zelf de kras uit de lak poetsen

Om zelf een kras uit de lak te poetsen, wordt er altijd gebruik gemaakt van een goed poetsmiddel met een bijbehorende poetsdoek. Hiermee kan autolak gepoetst worden, waardoor oppervlakkige krassen uit de lak verwijderd kunnen worden. Ons advies is om een grof poetsmiddel te gebruiken waarin een grove schuurkorrel zit. Hierdoor poets je krachtiger waardoor zowel oppervlakkige als dieperliggende krassen uit de lak gehaald kunnen worden.

Krassen uit auto poetsen

Hoe gebruik ik het poetsmiddel op de auto?

Het aanbrengen van het poetsmiddel op de auto werkt makkelijk en snel. Zorg er allereerst voor dat de lak schoon en droog is. Je wilt voorkomen dat je tijdens het poetsen nieuwe krasjes in de lak maakt doordat je de auto van te voren niet hebt schoongemaakt. Gebruik onderstaand stappenplan om op de juiste manier met de hand te poetsen met poetsmiddel.

  • Schud de fles met poetsmiddel van te voren goed, zodat alle componenten in de poets goed met elkaar gemengd zijn.
  • Gebruik een schone en droge poetsdoek.
  • Breng poetsmiddel, ter grootte van een Euro munt, aan op de doek.
  • Maak met de doek kleine ronde bewegingen om het poetsmiddel goed in de lak te poetsen.
  • Blijft poetsen tot het poetsmiddel verzadigd en volledig verwerkt is.
  • Na deze stap zul je zien dat de krassen al, of bijna, weg zijn.
  • Indien nodig kan de handeling herhaalt worden om de kras volledig uit de lak te verwijderen.

Krassen uit de lak polijsten met een poetsmachine

Wanneer de krassen echt diep in de lak zitten en je deze niet met de hand weg krijgt, is het polijsten met een poetsmachine de beste manier om krassen uit de lak te polijsten. Een polijstmachine beschikt over een sterke motor, waarmee op een krachtige manier de lak machinaal gepoetst kan worden. Hierdoor verwijder je makkelijk alle krassen uit iedere autolak. Wanneer je met een poetsmachine de krassen van de auto wilt halen, adviseren we om onderstaande tips door te nemen zodat je op de juiste manier de autolak kunt polijsten.

  • Gebruik een excentrische polijstmachine (dus geen roterende poetsmachine!). Zeker wanneer je niet ervaren bent, wil je een polijstmachine met excentrisch roterende beweging hebben. Een roterende machine creëert tijdens het polijsten al snel te veel warmte, waardoor de lak kan verbranden!
  • Gebruik een harde polijstschijf i.c.m. grof polijstmiddel.
  • Houdt tijdens het polijsten de machine goed in beweging en poets de lak rondom de kras mee.
  • Controleer het polijstresultaat tussendoor door het poetsmiddel uit te wrijven met een droge en schone microvezeldoek.
  • Wanneer je tevreden bent en de kras verwijdert is, polijst je de lak in een tweede stap na met een zachte poetsschijf en fijn polijstmiddel. Hiermee verwijder je de laatste kleine oppervlakkige krasjes en herstel je de glans in de lak.
Lak polijsten met poetsmachine

Gebruik een laksitft met autolak voor krassen op de auto

Is de kras op de auto te diep om deze weg te poetsen? Dan is de lakschade helaas “te ver” om deze te herstellen met polijstmiddel. Om toch zelf de diepe kras in de lak van de auto te herstellen, kan je gebruik maken van een lakstift. Dit is een speciaal potje autolak waarin een stift zit, waarmee de lakschade bijgetipt en herstelt kan worden. De lakstift wordt gemaakt aan de hand van de originele kleurcode of kleurnaam van de lak die op jouw auto zit. Hierdoor komt de lakstift 100% overeen met de originele autolak.

Krassen uit autolak verwijderen met lakstift

Vragen over hoe krasjes van de auto te halen?

Heb je na het lezen van ons blog nog vragen over hoe je de krasjes van de auto moet halen? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag verder met het geven van advies hoe je de krassen uit jouw autolak moet verwijderen. Indien nodig helpen we jou ook bij het vinden van de juiste poetsproducten zodat je zeker weet dat je de juiste artikelen koopt!

Krassen uit lak poetsen