Hoe moet ik mijn auto waxen? Lees onze tips hoe je het beste je auto in de wax zet!

Je auto regelmatig waxen is een must als het gaat om het beschermen en verzorgen van autolak. Nadat je een wax hebt gekozen, bestaan er een aantal mogelijk om de wax op de auto aan te brengen. Je kunt de autowax machinaal aanbrengen met een Dual Action Polijstmachine, maar ook met de hand. Zelfs wax in potjes (Paste Wax) kan met een poetsmachine aangebracht worden. In ons blog leggen wij uit hoe je een auto in de wax zet om de beste glans en bescherming te bereiken.

Verschillende soorten autowax

Wanneer je een wax voor je auto gaat kopen, heb je de keuze uit drie verschillende soorten autowax. Iedere wax heeft zijn eigen kenmerken. De soorten autowax waaruit je kunt kiezen zijn:

De beste autowax die je kiest is afhankelijk van jouw eigen voorkeur! Voor autoliefhebbers is het puur genieten om het uiterlijk van hun auto te verwennen. Sommige liefhebbers vinden het niet erg om er ruim de tijd voor te nemen en zullen kiezen voor een Paste Wax. Andere autobezitters willen graag de lak op de auto verzorgen in een zo kort mogelijke tijd. Voor deze mensen is een snelle en gemakkelijke oplossing de Spray Wax. Voor iedere autobezitter en -liefhebber is er een geschikte wax voor hun auto.

Voordat je begint met waxen van de auto...

Voordat je de auto gaat waxen is het belangrijk om de lak van je auto grondig te polijsten. Hiermee verwijder je krasjes, wasstraatkrassen, oneffenheden, swirls en opgedroogde waterdruppels. Veel mensen geloven ten onrechte dat waxen kleine oneffenheden zal doen verwijderen, dit zal echter helaas niet lukken! Sommige autowaxen kunnen dit tijdelijk maskeren en vullen oppervlakkige krasjes op, maar het zal ze niet doen verdwijnen! Hiervoor is het polijsten van de lak noodzakelijk.

Wax met de hand aanbrengen

Het met de hand aanbrengen van een wax op de auto, is nog altijd de meest populaire methode om de lak te voeden, verzorgen en beschermen! Je hebt hiervoor geen poetsmachine nodig en kan makkelijk en veilig door iedereen gedaan worden! Het handmatig aanbrengen van een autowax geeft je het gevoel dat je één bent met de auto en een volledige controle hebt over de behandeling van de lak.

  • Breng een wax altijd in de schaduw. Zorg ervoor dat de auto in de schaduw staat en de lak niet te koud of te warm is (gevoelstemperatuur is het beste!). Als het product te snel droogt en te lang op de lak blijft zitten, kan het moeilijk zijn om het later uit te poetsen.
  • Breng de wax altijd aan op een droge auto. Druppels water kunnen ervoor zorgen dat de wax strepen achterlaat.
  • Dun, dun, dun! Less is more! Breng een zo dun mogelijke waxlaag aan. Als je meer glans en diepte wilt, ga je dit niet in een dikke jas bereiken. Op het moment dat je het te dik aanbrengt, is het moeilijker om de wax te verwijderen en zal het strepen achter laten. Boen (buff) telkens een laag af voordat je een tweede dunne laag aanbrengt. Controleer altijd de gebruiksaanwijzing op het product om te kijken hoe lang een laag dient te drogen voor je een nieuwe waxlaag aanbrengt op de auto.
  • Zachte foam applicator pads zijn het beste geschikt voor het verkrijgen van een dunne, gelijkmatige laag. Ze zijn absorberend, duurzaam, wasbaar en herbruikbaar. Ze zijn daarom erg economisch in gebruik.
  • Buff de waas weg met een schone en droge microvezeldoek. Microvezeldoeken zoals The Rag Company Eagle Edgeless, zal autolak een verbluffende glans geven terwijl je waxresten verwijdert. De geweven vezels pakken waxresten op, dus de kans op stof en krassen verdwijnt. Daarnaast laten de microvezeldoeken van The Rag Company geen pluisjes achter. Draai de microvezeldoek regelmatig om zodat je regelmatig een schone kant gebruikt. Gebruik bij voorkeur meerdere microvezeldoeken om kruisbesmetting te voorkomen!
  • Zie je toch strepen of een ongelijkmatige glans? Corrigeer dit eenvoudig met een Quick Detailing spray.
  • Indien gewenst, eindig met een sealant om autolak te verzegelen.

Autowax met de hand aanbrengen

Autowax aanbrengen met een Dual Action Polijstmachine

Het aanbrengen van een wax op de auto met een excentrische polijstmachine werkt makkelijk en snel! Om de wax met een machine aan te brengen, is het wel belangrijk dat je gebruik maakt van een DAP / excentrische polijstmachine. Door de wax met een DAP polijstmachine aan te brengen, bespaar je tijd en inspanning

  • Kies een finishing foam pad om wax met een poetsmachine aan te brengen. Een finishing pad is zacht en absorberend, maar stevig genoeg om de druk van een polijstmachine te weerstaan. Een finishing pad is perfect voor ieder type wax; zelfs voor een Paste Wax.
  • Indien je een Paste Wax gebruikt, smeer het op je pad alsof je boter op een stuk brood smeert! Je kunt eventueel een plamuurmes gebruiken om de wax uit het potje te halen. Indien je een Liquid Wax (vloeibare wax) gebruikt, doseer dan 3 lijnen wax rondom de pad.
  • Bij gebruik van een Liquid Wax of Sealant, druk de polijstmachine tegen de autolak aan en verspreidt het gelijkmatig voor je de polijstmachine aanzet. Dit vermindert de kans op spetters!
  • Stel jouw Dual Action Polijstmachine in op een maximale snelheid van 2. Ook hier controleer je alvorens het etiket op het product voor een eventuele gebruiksaanwijzing, maar over het algemeen is dit de snelheid die je nodig hebt om wax aan te brengen. Verspreidt de wax gelijkmatig tot de lak bedekt is. Vergeet niet de DAP Polijstmachine uit te schakelen voor je hem eraf haalt.
  • Wrijf met een schone en droge microvezeldoek de wax uit. Nogmaals, de microvezeldoeken van The Rag Company zijn de beste doeken voor het uitwrijven van de autowax!
  • Zie je toch strepen of een ongelijkmatige glans? Corrigeer dit eenvoudig met een Quick Detailer.
  • Eindig bij voorkeur met een sealant om autolak te verzegelen!

Autowax met DAP Polijstmachine aanbrengen

Tip van CROP; gebruik een Carnauba Wax voor maximale glans!

Wil je de glans van de lak op je auto echt maximaliseren? CROP geeft als tip om dan een Carnauba Wax te gebruiken! Dit type wax bevat pure Carnauba's die zorgen voor een diepe, glanzende en warme dimensie van autolak!