Mag 2K lak over 1K lak gespoten worden?

Een veel gestelde vraag is of een 2-componenten lak over een 1-componenten lak gespoten mag worden. Uit ervaring weten we dat hier veel over geschreven wordt op het internet. Elk met een eigen visie, mening en ervaring. Maar wat is nu het juiste antwoord? Wij, als autolak-expert, geven jou het verlossende antwoord!

Ja, het mag!

Het is absoluut mogelijk om een 2K lak over een 1K lak heen te spuiten. Sterker nog, zo worden fabrieksorigineel auto’s en motoren gespoten! Echter moet je er wel goed op letten dat beide kwaliteiten (lees: samenstellingen van de lak), met elkaar overeenkomen. Veelal zie je dan ook dat men gebruikt maakt van één en hetzelfde merk lak of verf. Op het moment dat de kwaliteiten op elkaar zijn afgestemd, is het zeker mogelijk om een 2-componenten lak over een 1K verf te spuiten.

Wanneer gaat het dan fout?

Helaas wil het bij sommige gebruikers in de praktijk verkeerd gaan. Dit zijn dan ook de verhalen die je op internet leest of hoort. Wanneer beide kwaliteiten van de lak of grondverf anders zijn, is de kans groot op craquelé (krakeleren) of een andere reactie van de verf. Vaak zie je dit gebeuren wanneer een hoge kwaliteit lak gespoten wordt over een goedkopere lak van de lokale bouwmarkt of een doe-het-zelf winkel. De professionele lak zal dan de onderlaag “opvreten” of “opbranden”. Zorg er dus altijd voor dat de twee kwaliteiten elkaar kunnen verdragen.

2K blanke lak over 1K autolak

Ondanks vele ervaringen en uitingen op het internet, weet je nu dat 2K over 1K lak gespoten kan worden mits de kwaliteiten vergelijkbaar met elkaar zijn. Dit is ook logisch, want fabrieksorigineel worden de kleurlakken van auto’s en motoren in een 1-componenten kwaliteit gespoten. Hier overheen wordt vervolgens een 2-componenten blanke lak gespoten worden. Door het voertuig in een 2-lagensysteem te spuiten, behaal je de hoogste laagdikte en de maximale bescherming van de autolak.

Voordelen van 2K over 1K spuiten

  • Krasbestendig / krasvast
  • Benzinebestendig
  • Chemicaliënbestendig
  • Beste bescherming tegen UV-stralen
  • Vergeelt niet
  • Behaal een hogere laagdikte voor maximale bescherming

Nadelen van 2K over 1K spuiten

  • Het kost je één stap extra
  • Het is iets prijziger
  • Droogtijd is langer
  • Let goed op dat de kwaliteiten gelijk aan elkaar zijn

2K lak over 1K primer

In de praktijk zie je vaak dat er een 1K primer gespoten is, waarover een 2-componenten lak gespoten wenst te worden. Ook hierbij geldt; zodra de 2 kwaliteiten elkaar vedragen, kan het! Een 1-component primer wordt veelal gespoten als hechtprimer op kunststoffen en plastic. Ook zie je de 1K primer vaak terug op aluminium en RVS oppervlakken. Wanneer deze volledig is uitgehard, kan deze overgespoten worden met een 2K lak.

Overtuigd?

Ben je overtuigd en wil je zelf aan de slag met het spuiten van een 2K verf? Bekijk ons ruime assortiment 2K autolakken, 2K blanke lakken en 2K primers

Autolak kopen op kleurcode per automerk

Autolak kopen op kleurcode van het automerk? Dat kan bij CROP! Online kan je bij ons gebruik maken van onze kleurenconfigurator. In slechts 3 stappen vind jij de juiste kleur lak van jouw auto. Selecteer het automerk, vervolgens het model en als laatst de kleur. Hierna krijg je jouw kleur autolak te zien die je vervolgens makkelijk online kan bestellen in spuitbus, lakstift en blik. Met onze autolak kleurconfigurator weet je altijd dat je de juiste kleur verf hebt!

Toch nog een twijfel? Neem contact op

Twijfel je toch nog of jouw lakken met elkaar “overweg” kunnen, of heb je een vraag aan één van onze productspecialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder en voorzien jou graag van informatie die je helpen in het realiseren van jouw spuitwerk. You don’t just make, you CREATE.